Jul 18, 2008

Insan terpilih

Pandangan mata saya terarah pada seorang lelaki berkopiah putih yang sedang berurusan di kaunter Tabung Haji, Bandar Baru Bangi. Kebetulan saya juga ada urusan di sana.

'Bang itu Ustaz Farhan' bisik saya.

'Betul ke, Ayang tak salah orang? tanya hubby macam tak percaya.

Saya mengangguk pasti. Saya yakin dialah orangnya.
Selesai urusan beliau, hubby pergi mendapatkannya. Salam dihulur kami berkenalan ringkas. Kami menyatakan hasrat ingin membeli buku tulisan beliau. Ustaz meminta name card kami untuk dihubungi semula. Kata beliau buku itu tidak mendapat kelulusan dari KDN, sebab itu tiada di pasaran. Buku yang secara terbuka membicarakan isu murtad.

Saya melihat pertemuan ini suatu yang istimewa. Pertemuan yang tidak dirancang tetapi mungkin telah diatur olehNya. Besar hati kami dapat berjumpa dengan insan terpilih seperti Ustaz Farhan Abdullah.

Nota: Bagi sesiapa yang tidak mengenali Ustaz Farhan Abdullah, suatu ketika dulu beliau adalah seorang mubaligh kristian. Bapanya seorang ketua paderi yang amat berpengaruh. Berkat doa yang tidak putus-putus selama 8 tahun beliau telah berjaya mengislamkan bapanya serta ahli keluarga lain. 5 dari 10 buah gereja telah di tutup selepas pengislaman mereka.